Skip links

Başarılı Pazarlama Videosu Nasıl Olmalı?

Pazarlama çalışmalarınızda video kullanmaya karar verdiniz veya hazırladığınız videolar yeterince etki sağlamadı. Nerde hata yaptığınızı ve nasıl devam etmeniz gerektiğini sorguluyorsunuz. Tecrübeye dayalı bu 6 madde eksiklerinizi hızlıca görmenizi sağlayacak.

Her çalışmada olduğu gibi videoda başarının da bazı sırları var.  Bu başlıklara başka yerlerde parça parça rastlamış olabilirsiniz. Bu yazıda ise en öne çıkanları toplu halde ve gerekçeleriyle anlatıp video özelinde örneklerle açıkladım.

Strateji, Strateji, Strateji!

Firma, marka veya ürünü için video hazırlatmaya karar verenlerin başlangıç noktası genellikle videonun türü veya mecra oluyor. Ajanslara/üreticilere gelen taleplerin çoğu; tanıtım videosu istiyoruz, YouTube çok izleniyormuş kanal açalım, rakibimiz Instagram’da biz de hergün story atalım, canlı yayın yapalım gibi plansız anlık heyecanlar ve günün popüler akımlarından ibaret.

Bir şirketi sadece satış personeliyle ayakta tutamayacağınız veya yalnızca skorer oyunculardan oluşan bir takımla maç kazanamayacağınız gibi, video pazarlama sürecinizde de sadece dışardan sayı getirdiği görünen araçlarla başarıya yürüyemezsiniz.

Her zaman hatırlayın; video pazarlama alet çantanızdaki güçlü araçlardan birisi. Her araç gibi doğru yerde ve doğru şekilde kullanıldığında etkili. Balyozla vida takmaya çalışmayın!

Videonuzun amacı ve yeri belli olsun

Bu videoyu ne için hazırlıyorsunuz? Eğlenceli bir içeriğin izlenme sürenizi yükselteceği kesin. Ama satışları kontrol ettiğinizde büyük ihtimalle cironuzda direkt etki görmeyeceksiniz

Videonuzun pazarlama stratejinizde hangi aşamada görev alacağını ve ulaşması gereken sonuçları önceden belirleyip üretimini buna göre yapın. Birçok amaca aynı anda ulaşma fikrini ise aklınızdan hemen çıkarın. Günümüz izleyicisinin dikkatini çekmek zor, kaybetmek çok kolay. Onlarla bir kez buluştuğunuz noktadan fazla uzağa gitmeyin.

Yayınlanacağı mecra ve alanları planlayın

Sosyal platformlar başta olmak üzere birçok seçeneğiniz var. Her mecra kendine has dinamiklere sahip. Kullanıcılarının yaş, cinsiyet gibi demografik özellikleri, kullanım nedenleri, sunulan özellikler gibi  etkenler mecraları farklılaştırır. Dolayısıyla bir içerik hepsinde aynı verimle çalışmaz.

YouTube’u ele alacak olursak; izleyiciler müzik dinlemek, yemek tarifi almak, nasıl yapılacağını öğrenmek gibi amaçlarla ziyaret gerçekleştiriyor. Belirli konulara dikkatini vermiş, içinde bulunduğu zamanı buna ayırmış insanların dikkatini kendinize çekmek zorundasınız. Bunu reklamla başarmak isterseniz, izleyicileri videonuzun devamını izlemeye ikna etmek için YouTube size sadece 6 saniye tanır.

Instagram’da ise videonuzu başka bir videonun içine yerleştiremezsiniz. Reklamınız standart bir ileti görünümünde bağımsız yayınlanır. Kimse videonuzun bir kısmını izlemesi için zorlanmaz. Bu nedenle ikna için çok daha kısa süreniz, ek olarak da bir yazı alanınız olur. Ama Instagram çoğunlukla vakit geçirmek için kullanılan bir mecra olduğu için insanların videonuza zaman ayırma olasılığı daha yüksektir.

Direkt olun.

İnsanların ekran başında geçirdiği vakit artarken odaklanma süreleri kısalıyor. Bir seçenekten diğerine atlamak tek tık kadar hızlı. İzleyicinizin odağından koptuğunuzda onu geri getirmek için yapabileceğiniz pek bir şey yok. Bu nedenlerle sözü ve süreyi fazla uzatmadan mesajınızı verin.

İzleyiciyi bir sonraki aşama için aksiyona yönlendirin

Şimdi hareket zamanı. YouTuber’lar neden sürekli videolarını beğendiysek onları takip etmemizi, hatta takip et butonunun yerini söyleyip duruyorlar?  Beğendiysek zaten takip ederiz öyle değil mi?

Hayır, değil! İzleyiciler aksiyon çağrısında bulunan videolarla daha yüksek oranda etkileşime geçiyor. Onları amaçladığınız sonuca yönlendirmelisiniz. Bunu içeriğin doğal akışına yedirerek baskı kurmadan yapabilmeniz kritik. Mağazada peşinizden ayrılmayan satış personeli ne kadar rahatsız ediciyse, videonuzun olur olmaz her yerinden çıkacak yönlendirmeler de o kadar itici olacaktır.

Uygun bölümlere yerleştireceğiniz “Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edin”, “Beğendiyseniz haberdar olmak için takip edin” veya “İndirimleri yakalamak için mail listemize abone olun” gibi harekete geçirici mesajlar ise lüks restorandaki servis şefi gibidir. Üstünüzde baskı kurmaz, ihtiyaç halinde yanı başınızdadır.

Farklı iletişim öğelerini kullanın

İnsan dış dünyayı 5 duyusunun elde ettiği verilerle algılar. Videonun en önemli kabiliyeti ses, yazı, görüntü ve hareketi kullanıp bu duyulardan birkaçına aynı anda hitap edebiliyor olması. Bu imkandan aşırıya kaçmadan mümkün olduğunca yararlanın.

Yorum Bırak